Mitä kuuluu – ryhdillesi?

Viivähdä hetki miettimään ryhtiäsi. Mitä se kertoo sinulle kehosi voinnista, minkälaisia oireita tai tuntemuksia sen kautta tulee ilmi, onko jumitusta tai kipua, onko hengitys pinnallista? Onko ruuansulatusongelmia, väsyttääkö ja ketuttaako? Ryhti vaikuttaa kaikkeen kehon toimintaan, sen tiedämme, mutta silti vieläkään ei voida selkeästi sanoa, että nämä ja nämä vaivat loppuvat, kun korjaat ryhtisi suoraksi!

Meillä jokaisella on varmasti jonkilainen kuva ja muisto, mitä ryhdistämme on sanottu, mutta tosiasiahan on, että jokaisen ryhti on yksilöllinen! Kerron tässä hieman omia havaintojani ryhdistä, tästä yhdestä hyvinvointimme perustasta.

Lyhyesti määritellen: hyvässä ryhdissä pystyasento on keskiössä, joka mahdollistaa kuormituksen jakautumisen tasaisesti selän ja kehon eri osien välille. Ryhdin muutokset rajoittavat normaalin kehon tiloja ja toimintoja ja voivat heikentää kehon toimintoja, kuten esim. hengittämistä. Vastaavasti heikentynyt ryhti vaikuttaa lihaksistoon ja kehon liikeradat muuttuvat, minkä seurauksena voi tulla lihaskipua, jumeja, päänsärkyä, virheasentoja, pinnallista hengittämistä ym.

Yksilöllinen ryhti

Ryhti ei välttämättä näytä samanlaiselta kaikilla, ryhdissä on eroavaisuuksia, voi olla esimerkiksi notkoselkää tai korostunut jalkojen yliliikkuvuus, olkapäiden kiertyminen eteenpäin, vartalon mittasuhteet tms. 

Tein itse aikoinaan ryhdin korjausliikkeen eli pyrin ns. optimaaliseen ryhtiin. Huomasin pian korjausliikkeen havainnot, että olen laittanut itseni luonnottomaan (ryhti)asentoon.  Olotila oli jokseenkin epämukava ja antoi tunteen ”ei, en pysty”. Olin omassa ryhdissäni väärässä asennossa ja tämä korjausliike, jonka ajattelin olevan  sopiva, olikin epämukava ja sillä se vaati jatkuvaa staattista lihastyötä, jonka seurauksena lihakset väsyivät, ja kuin lumipalloefektinä kehoni asento huononi entisestään ja ryhtini romahti!  Näin ollen suosittelen ottamaan haltuun oman ryhdin, kuin vertailemalla sitä toisten kautta ja pyrkimällä samanlaiseen ryhtiin. Liian tavoitteelliset ryhdin korjausliikkeet voivat aiheuttaa vahinkoa, joten maltti on valttia!  Asiantuntijoita on tarjolla, heiltä kannattaa tarvittaessa kysyä.

Tavoittele kehon tasapainoa

Työskennellessäni  asiakkaiden kanssa olen huomannut, että keho on antanut asiakkaille viestejä epätasapainoisesta ryhdistä. Muun muassa epätasapainoisen ryhdin kautta tulevat viestit ovat usein jomotus, kireys, säteily ja kipu. Tosiasia on, että heikentynyt ryhti on valitettavasti ensimmäinen merkki alentuvasta terveydentilasta. Siksi ryhdin ylläpitäminen on tärkeää arjessa. Pienet jumppatuokiot, hengitysharjoitukset, rangan kierrot, kyykyt jne. olisi hyvä ottaa puuhareppuun mukaan, jos ei ihan päivittäin, niin edes kerran viikossa ja vähitellen säännölliseksi toiminnaksi. Ryhdin ylläpito on elinikäinen tavoite kaiken ikäisillä!

Ryhtiä kannattaa vahvistaa monipuolisella liikunnalla, lihashuollolla ja liikkuvuudella, mutta tiukkapipoista epämieluisaa toimintaa sen suhteen ei kannata jatkaa. Etene omaa tahtia, opettele vaikka kerran päivässä hengittämään kunnolla sisään ja ulos, kuulostele onko kireyttä vai sujuuko hengitys rennosti. Pyöräytä olkapäitä taakse tms. Kaikille liikkuvuus ei ole yhtä helppoa, joten siihenkin oma tahti ja rentous mukaan. Omaan ryhtiin tutustuminen on matka jossa on alku, kehitys ja säännöllisyys ja siitä luot itsellesi tasapainon kehoosi.

Ihminen on kokonaisvaltainen olento

Kiinnostukseni siihen, että ihminen on kokonaisvaltainen, joka kohdataan yksilönä, on ihmissuhdetyössä  mielestäni tärkein asia. Haluan antaa työni kautta tukea siihen, kuinka peruspilarit auttavat ryhdin ylläpidossa.

Ei siis ole yllätys, että ryhti-käsitteen sisältä löytyy pilkottuna myös suurempia kokonaisuuksia kuten toiminnalliset häiriöt kehossa mm. ruuansulatus, ummetus, hengitys, ääni/äänenkäyttö sekä itsetunnon, mielen, negatiivisuuden tai henkisen puolen ongelmat. Ensisijainen haasteen tunnistaminen vaatii laaja-alaista ymmärrystä ja aikaa, eikä kaikkia voi yhtä aikaa käsitellä. On tärkeää, että pureutuu siihen, mikä juuri nyt tuntuu tärkeältä, se on jo riittävän hyvää. 

Kuten huomaat ryhti, ei ole pelkkä ulkokuori vaan myös sisäisen maailmamme vahvuustekijä hyvinvoinnissamme. Pidä siis huolta ryhdistäsi – se kiittää ja kumartaa!