Mitä tämä kisälli oikein tarkoittaa kolmevuotisessa kalevalaiseen jäsenkorjaajan koulutuksessa? Kisälli on hyvin tuttu muun muassa käsityöläisammateissa, missä kisällin arvonimi on oppipojan ja mestarin välissä eli tarkoittaa, että aiheeseen tutustutaan vaihe vaiheelta. On opittu tavallaan oppi-isän jälkiä seuraamalla. Oppipoika saa kisällin arvonimen vasta kun on riittävästi tutustunut aiheeseen ja antanut vakuuttavan näytön tekemästään työstä, eli tässä tapauksessa asiakastyöstä kalevalaisen jäsenkorjaushoidon parissa.
Kisällit löytyvät Kansanlääkintäseuran rekisteristä
Kalevalaisen jäsenkorjaajan koulutuksessa tämä tarkoittaa, että kisällinimikkeen saaneen nimi julkaistaan Kansanlääkintäseuran rekisterissä. Se kertoo, että alan opiskelija on saavuttanut opiskelun ensimmäisen vaiheen ja tehty työ vastaa kisällin kriteereitä. Kisällinimike rekisterissä kertoo asiakkaille, että kalevalainen jäsenkorjaushoito on arvioitu ja hoitaja on arvosteltu ”käden jäljestään”. Kisällinimikkeen saa, kun kolmivuotisesta koulutuksesta on takana kaksi vuotta. Rekisteriin pääsyyn vaaditaan koulutuksen mukainen perehtyminen kalevalaiseen jäsenkorjaukseen ja osoitus koulutuksen vaatimasta osaamisen tasosta. Kriteereitä ovat mm. asiakastyö/hoidot, sitoutuneisuus opiskeluun, ammatillisuus sekä jatkuva kiinnostus/ perehtyminen asiaan.
Nyt on meneillään kolmas ja viimeinen vuosi ja oppimisen nälkää riittää, sillä keväällä 2021 pitäisi saada nimike kalevalainen jäsenkorjaaja. Tiedän olevani oikealla tiellä!
Kisällin arvonimi
Kisällin arvonimeen tarvitaan siis perehtymistä, kiinnostusta ja jatkuvaa ihmisen elimistöön tutustumista. Tämä tarkoittaa loputonta oppimista, joka toisaalta luo kiinnostuksen tehdä kalevalaista jäsenkorjausta. Asiakaskokemukset lisäävät tietoa ja ymmärrystä, mutta myös lisäävät opiskelijan kokemuksia hoidosta. Opiskelijalla on oltava riittävästi näyttöjä kalevalaisen jäsenkorjauksen asiakaskäynneistä, joita hän on tehnyt opiskelun edetessä. Asiakaskäynnit eivät ole vain asiakaskäyntejä, vaan ne ovat yksilöllisiä hoitotilanteita, joissa hoito tehdään kiireettä ja rauhassa. Tietoja kerätään asiakkaan täyttäessä esitietolomakkeen sekä haastattelemalla. Hoidon aikana huomioidaan asiakkaan tuntemukset/vointi. Hoito vaatii hoitajalta intensiivistä keskittymistä asiakkaan ongelmiin, joka tarkoittaa myös, että hoitajan oman vireystilan tulee olla kohdallaan.
Jokainen hoito aloitetaan alusta.
Hoidon pohjana on haastattelu ja sen tärkeyttä ei voi korostaa liikaa, sillä sen avulla poissuljetaan mahdolliset hoidon estävät syyt ja muut rajoittavat tekijät. Kalevalainen jäsenkorjaushoito ei ole ”läpihoito-juttu”, vaan siinä perehdytään yksilöllisesti asiakkaan ongelmiin, joista saadaan tietoa hoidon edetessä. Opettajani on sanonut: ”Jokainen hoito aloitetaan alusta.” Miksi näin? Vaikka asiakas kävisi hoidossa säännöllisesti, on hoito aloitettava alusta juuri siksi, että huomaamme kehon muutokset ja hoidamme asiakasta tarpeen mukaan. Näin vältetään myös yli- tai alihoitamista.
Kivuton perinnehoito
Kalevalainen jäsenkorjaus on perinnehoito, joka perustuu kudosten mobilisointiin, nivelpintojen saattamiseen kohdalleen ja kalvorakenteiden avaamiseen löyhien sidekudosten nesteitä hyödyntäen. Kalevalaisen jäsenkorjaushoidon läheistymistapa on aivan erilainen kuin esimerkiksi hieronnan. Hoitajan läsnäolo on olennaisen tärkeää: hoito on yhteistyötä asiakkaan ja hoitajan välillä. Hoito on hellä, lähes kivuton, rentouttava ja miellyttävä, mutta silti tehokas. Kalevalaisen hoidon vaikutukset lieventävät kipuja ja usein ne poistuvat kokonaan.
Kiinnostuitko? Tervetuloa kokeilemaan kalevalaista jäsenkorjaushoitoa Willa Kukkolaan. 90 minuutin hoito maksaa 60 € (lauantaisin 70 €). Ajan voit varata kätevimmin nettisivuiltamme.
Yksi vastaus
Olipas mielenkiintoinen kirjoitus kalevalaisesta jäsenkorjauksesta ja siitä, miten siihen opiskellaan perinteisellä kisälli/oppipoika/mestari tekniikalla. Olen viime aikoina kiinnostunut aiheesta ja olisi kyllä kiinnostavaa jossain vaiheessa kokeilla tätä hoitomuotoa. Itselläni toimistotyöläisenä on usein niskat ja hartiat jumissa.